Profiterolki z kremem budyniowym

 Profiterolki, czyli mini ptysie z kremem - u mnie budyniowym z nutą pomarańczy, pomarańczowym lukrem i płatkami migdałów 🥰

 Pyyycha!


Składniki:
• szklanka mąki pszennej
• szklanka wody
• pół kostki (125g) masła
• 3 duże jajka
• szczypta soli

(na krem)
• 350ml mleka
• łyżka mąki pszennej
• łyżka budyniu waniliowego
• 30g cukru
• 3 żółtka
• 50g miękkiego masła
• skórka otarta z pomarańczy
(na lukier)
• trzy łyżki cukru pudru
• około dwie łyżeczki wrzątku
• 1/2 łyżeczki skórki startej z pomarańczy
• płatki migdałów

Przygotowanie:

  W rondelku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli. Na gotującą się wodę wsypać mąkę i energicznie wymieszać. Gdy ciasto będzie gładkie i będzie łatwo odchodziło od ścianek, zdjąć z ognia i odstawić do wystygnięcia.
  Gdy ciasto przestygnie, zmiksować je z jajkami, dodając jedno po drugim. Gotowe ciasto przełożyć do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać porcje ciasta (koła o średnicy 3cm) na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20-25 minut (opcja góra-dół).

  Krem: do rondelka wlać mleko. W osobnej misce utrzeć cukier i żółtka na jasną, puszystą masę. Dodać mąkę oraz budyń i razem zmiksować. Gotową masę przelać do mleka i dobrze wymieszać, najlepiej trzepaczką, by nie powstały grudki. Rondel postawić na palnik i ciągle mieszając, zagotować mleko. Gotować około dwie minuty, aż krem dobrze zgęstnieje, po czym zestawić z palnika, przelać do miski i ostudzić. Krem dobrze jest przykryć folią spożywczą, by na wierzchu nie zrobił się kożuch. Po ostudzeniu krem włożyć do lodówki na co najmniej godzinę.

 W dużej misce umieścić miękkie masło, oraz skórkę z pomarańczy i ucierać mikserem przez kilka minut, dodając stopniowo, po łyżce schłodzony krem.
Gotowy krem przełożyć do rękawa cukierniczego i nadziewać upieczone wcześniej ptysie. Dekorować lukrem i płatkami migdałów. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jeśli podoba Ci się przepis, wypróbowałeś go lub masz jakieś pytania bądź uwagi - pisz śmiało! :)